Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Svačina brání pozdějšímu přejídání, ale i vzniku obezity u dětí. Učit děti jíst zeleninu až v první třídě je pozdě – říká nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany

30.8.2023

Zná to každá máma – ráno připraví dítěti do školy svačinu, ale potom ji odpoledne najde v batohu netknutou. Jak na to, aby dítě svačinu rádo snědlo, radí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany Bc. Ellen Ondrová.

Proč je svačina do školy tak důležitá? Obejde se bez ní prvňák? A jak vydatná by měla vlastně být? „Absence svačiny má řadu negativních dopadů jak fyzických tak psychických. Svačina doplňuje energii, vyrovnává hladinu krevního cukru, což vede k tomu, že dítě nemá hlad a má dostatek energie. Taktéž zabraňuje večernímu hladu a přejídání se a tím i riziku vzniku obezity. Obzvlášť důležité je dbát na svačinku u malého sportovce. Pokud nebude svačit, jeho výkonnost se nebude nikam posouvat,“ říká nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany Bc. Ellen Ondrová.

Dopolední svačiny by měly hradit cca 10 % a odpolední svačiny 15 % z celkového energetického příjmu za den. To je celkem 25 % z celkového denního příjmu. Zde je vidět, jak důležité je význam svačiny nepodceňovat.  Mnohdy se jedná i o první jídlo, které dítě sní.

 

Maminky se často trápí nad tím, co dát dětem, aby netloustly. Na to nutriční terapeutka Ellen odpovídá: „Je to jednoduché, prostě zdravou svačinku. Tak, aby byly pokryty požadavky organismu a nedocházelo k deficitům jednotlivých makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina) i mikroživin (vitamíny, minerály, stopové prvky). Je důležité, aby dítě jedlo pestře. Svačinka by měla obsahovat: komplexní sacharidy například celozrnné pečivo, kváskový chléb, žitný chléb, tortillu, toustový chléb, žemlové bulky, celozrnné sušenky, dále bílkoviny jako sýr, tvaroh, žervé, kvalitní šunku, vařené vejce, vaječnou omeletu, kousky kuřecího masa, tuňák ve vlastní šťávě, luštěninové pomazánky, hummus, halloumi sýr, určitě by neměla chybět zelenina nebo ovoce: okurka, mrkev, rajče, paprika, kedlubna, ředkvička, ledový salát, polníček, jablko, hruška, hroznové víno, banán,“ vypočítává nutriční terapeutka bohatý seznam vhodných potravin.

 

Kolik zeleniny by měly děti denně sníst a jak je případně naučit, aby ji jedly? „Učit školní děti jíst zeleninu je již trochu pozdě. Návyk by měl vznikat od malička v rodině. Dítě od 6 let by mělo denně přijmout 400 g zeleniny a ovoce v poměru 2:1 (ve prospěch zeleniny). Zapojte dítě do přípravy svačiny. Například může nakrájet ovoce nebo zeleninu dle své fantazie. Přidejte zeleninu do pokrmů, zatočte do tortilly apod. Ze zeleniny můžete připravit různé pomazánky, dipy nebo dresinky. Můžete zeleninu hezky naaranžovat, zabalit do zábavných krabiček. Důležité je zeleninu stále nabízet, přidávat také k hlavním jídlům a hlavně jít osobním příkladem,“ dodává nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany Bc. Ellen Ondrová.

 

Někteří rodiče si dělají starosti, co se týče tuků ve stravě. Zde je důležité samotné množství, ale zejména výběr. „Tuky jsou nedílnou součástí zdravé stravy a v jídelníčku zdravého dítěte tvoří cca 30–35 % z doporučeného denního příjmu energie. Zajišťují využití vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), jsou potřebné pro tvorbu některých hormonů, tepelnou rovnováhu těla, jsou zásobárnou energie aj.

 Zde rodiče mohou snadno dělat chybu. Přednost by totiž měly mít tuky rostlinného původu - rostlinné oleje (olivový, řepkový, lněný) a výrobky z nich, ořechy, semena a další. Živočišné tuky (máslo, sádlo, tuk v mase, v mléce a mléčných výrobcích) by měly tvořit maximálně 10 % příjmu všech tuků za den.

Pozor bychom si měli dát na tzv. skryté tuky, které jsou obsaženy v potravinách, aniž bychom je viděli a nemáme je tedy pod kontrolou. To je v případě dětí nevhodné. V jídelníčku bychom měli omezit tučná masa, uzeniny, paštiky, tučné mléčné výrobky, bramborové hranolky, zákusky a další potraviny, které děti rády preferují. Obzvlášť nepříznivé a nežádoucí jsou trans mastné kyseliny, které najdeme v levných cukrovinkách, náplních a čokoládových polevách na oplatkách,“ říká Ellen Ondrová.

 

Za nevhodné svačinky pro děti považuje nutriční terapeutka potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků „tzv. nezdravé tuky“ a jednoduchých sacharidů (cukry) jako jsou chipsy, koblihy, sladké donuty, sušenky s polevou, cola a další sladké nápoje. Pokud chceme dopřát dítku na svačinu nějakou tu sladkost, volíme vhodnější a zdravější produkty jako jsou celozrnné nebo ovesné sušenky místo sušenek s polevou nebo vysokým obsahem přidaného cukru. „Samozřejmě jak u dospělých tak i u dětí je třeba dbát na příjem soli. Určitě doporučuji vyhnout se pamlskům typu brambůrek nebo slaných tyčinek a připravované pomazánky nebo jiná jídla do školy příliš nesolit,“ shrnuje nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany Bc. Ellen Ondrová.

 

Velmi důležitý je pro děti také pitný režim.  Pokud děti málo pijí, bolí je velmi často hlava, jsou unavené, hůře se soustředí a může se to projevit na jejich školních výsledcích. A co pít? Základ by měla tvořit čistá, pramenitá nebo stolní voda. Pokud bychom chtěli vodu dochutit, můžeme přidat citrónovou šťávu, kusy ovoce nebo i džus bez přidaného cukru nebo přidat kvalitní sirup s vysokým podílem ovoce minimálně 30 %.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: