Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Veganská strava pohledem nutriční terapeutky: Zdravý trend nebo nutriční riziko?

4.12.2024

Veganství je na vzestupu a stále více lidí se rozhoduje vyloučit živočišné produkty ze svého jídelníčku a zaměřit se na rostlinné potraviny. Jaké jsou ale přínosy a rizika tohoto trendu? Odpovědi nabízí nová nutriční poradna v Nemocnici AGEL Říčany, kde se nutriční specialistka Mgr. Ellen Ondrová věnuje i klientům, kteří se rozhodli pro veganský životní styl.

Lidé se pro tento typ stravy rozhodují nejen z důvodů zdravotních, ale také kvůli etickým otázkám týkajících se práv a dobrých životních podmínek zvířat nebo kvůli udržitelnosti životního prostředí.  Ellen Ondrová se k veganské stravě vyjádřila: „Dobře naplánovaná veganská strava může mít významné pozitivní účinky na zdraví a napomáhat prevenci či zpomalení progrese chronických onemocnění. Vegani obecně konzumují méně cholesterolu, nasycených tuků, transmastných kyselin a zpracovaného masa, a naopak mají vyšší a pravidelnější příjem vlákniny, rostlinných bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listové, hořčíku a draslíku. Taková strava může zároveň vést i k nižšímu kalorickému příjmu.“ Tyto faktory mohou významně přispět k prevenci onemocnění spojených s metabolickým syndromem, jako jsou nadváha, obezita, vysoký krevní tlak, hyperglykemie (zvýšená hladina glukózy v krvi) a dyslipidemie (zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridů). Obezita přitom představuje hlavní rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění. 

 

Jsou tedy v souvislosti s veganskou stravou nějaká nutriční rizika? Nad tím se pozastavuje nutriční terapeutka nemocnice: „Navzdory zdravotním přínosům je důležité upozornit na potenciální rizika spojená s nesprávně sestavenou veganskou stravou. Při nedostatečně vyvážené stravě může dojít k podvýživě a nedostatku některých klíčových živin, jako jsou: bílkoviny, vápník, vitamín B12, vitamín D, železo, omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. A zvláštní pozornost je třeba věnovat zdraví kostí, protože omezený příjem bílkovin, vitamínu D, B12 a vápníku může negativně ovlivnit proliferaci osteoblastů (kostních buněk) a vést ke zdravotním problémům, jako je osteoporóza nebo osteomalacie.“ K minimalizování těchto rizik je potřebné zařazovat do jídelníčku velmi často fortifikované potraviny, tedy potraviny obohacené o některou výživovou složku.

 

Veganská strava může být při správném plánování cestou ke zlepšení vlastního zdraví, ochraně životního prostředí i podpoře práv zvířat. Klíčem k úspěchu je však důraz na vyvážený příjem všech důležitých živin, aby bylo možné minimalizovat potenciální rizika spojená
s nedostatečnou výživou. 

 

Potřebujete poradit ohledně zdravého stravování? Neváhejte se obrátit na nutriční ambulanci v Nemocnici AGEL Říčany: https://nemocnicericany.agel.cz/pracoviste/ambulance/nutricni-ambulance.html.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, MBA, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská, MBA
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: