Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

V nutriční ambulanci v Nemocnici AGEL Říčany pomáhá nejen s hubnutím speciální přístroj InBody BWA

22.7.2024

Na základě přesného a komplexního měření lze nastavit individuální výživový či tréninkový plán. Toto podrobné měření probíhá v nutriční ambulanci Nemocnice AGEL Říčany na speciálním přístroji InBody BWA. Díky výsledné zprávě o skladbě vašeho těla, co se týče podílu vody, tuků, svalů a minerálů se zjistí vaše ideální hodnoty a na jejich základě pak může nutriční terapeutka stanovit, kolik potřebujete denně přijmout kalorií pro optimální váhu a hubnutí bez jojo efektu.

Vědci používají bioelektrickou impedanční analýzu více než padesát let. Ta je založena na principu šíření střídavého elektrického proudu nízké intenzity biologickými strukturami. Přístroj vyhodnotí index impedance – elektrický odpor tkání a vypočítá tak podíl jednotlivých složek těla. V dnešní době většina běžných BIA přístrojů pro měření tělesné kompozice používá jednu frekvenci pro měření obsahu tělesné vody v organismu (50 kHz), mnohem exaktnější je pak multifrekvenční měření, na kterém pracují i přístroje InBody.

 

Při použití více různých frekvencí (vyšších i nižších) je analýza intracelulární i extracelulární vody přesnější. Čím více frekvencí tím lépe. Nutriční terapeutka nemocnice Mgr. Ellen Ondrová doplňuje: „Nejen že je měření velmi přesné, je i rychlé. Skladbu vašeho těla získáte během několika minut a k němu také odhad potenciálních rizik. Měření probíhá vleže, což je vhodné i pro naše pacienty na lůžkových odděleních. Elektrody se umístí na zápěstí a kotníky a pak za minutu přístroj na 16 místech těla nasnímá potřebné hodnoty.“

 

V případě další návštěvy nutriční ambulance je navazujícím kontrolním měřením možno výsledky sledovat v průběhu času, a to jak pokroky, tak i krátkodobá selhání (dovolená, oslavy, svátky atd.). „Měření tělesného složení nám poskytuje velmi rychlý, bezpečný a relativně přesný způsob, jak hodnotit tělesnou kompozici našich pacientů, odhalit riziko podvýživy, otoků nebo upozornit na možnost vzniku osteoporózy,“ vysvětluje Ellen Ondrová. Přístroje InBody nám pomáhají přesněji určit bazální, respektive klidový metabolismus pacientů dle jejich individuálního tělesného složení a tím nám umožňují přesněji nastavit jejich jídelníček a dosáhnout tak optimálních metabolických procesů.

 

Pro sportovce a stanovení tréninkových cílů je prospěšná analýza sval-tuk konkrétně údaje FFM (fat free mass – měkká svalová hmota), kdy je možné poměrně přesně nastavit potřebný příjem bílkovin. Ten se odlišuje dle individuálních cílů: profesionální sportovec, redukce, udržení svalové hmoty, navýšení svalové hmoty aj. Nutriční terapeutka na závěr doplňuje: „Segmentální analýza svaloviny pomůže identifikovat nerovnováhu a nedostatečně vyvinutou svalovou hmotu: ruce p/l, nohy p/l, trup, což lze využít k vypracování cílených programů cvičení.“

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: