Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Následky pádů při zimních sportech – to jsou nyní nejčastější potřeby klientů v ambulancích fyzioterapie Nemocnice AGEL Říčany

7.2.2024

Zlomeniny, ale také bolesti kloubů jako důsledek jiných onemocnění. Zvláště nyní, v období jarních prázdnin, řeší fyzioterapeuti Nemocnice AGEL Říčany nejčastěji léčbu úrazů, které souvisí s pádem na náledí, na lyžích, snowboardu nebo při bruslení.

„K typickým zimním úrazům patří zlomenina zápěstí, nejčastěji jde o Collesovu zlomeninu, těchto pacientů ošetřujeme v poslední době nejvíce. Častým úrazem především seniorů je zlomenina krčku kosti stehenní, ale nevyhnou se jí ani lidé středního věku. Léčba probíhá buď pomocí aloplastiky, nebo osteosyntézy. Mezi aloplastiky řadíme celkovou výměnou kloubu, tzv. totální endoprotézu nebo částečnou výměnu. Po tomto zákroku jsou klienti nejprve umístěni na oddělení následné rehabilitační péče a poté přechází k nám, do ambulancí,“ sděluje vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Říčany, Lenka Ulom, DiS. Dalšími úrazy, se kterými se setkávají v říčanské nemocnici v ambulancích fyzioterapie, jsou přetržené vazy v koleni, poškození menisků (zde jsou klienti nejprve operováni na JPL a poté až dochází ambulantně), zlomeniny horních nebo dolních končetin. U stabilních zlomenin se volí léčba konzervativní pomocí sádrové fixace. Nebo se nově v nemocnici využívá moderní odlehčená, větratelná a umyvatelná fixace OPENCAST. U komplikovanějších zlomenin je nutný operační zákrok s použitím dlažek, šroubů či drátů.

 

Fyzioterapeutky nemocnice radí: „Některým nehodám by mohli pacienti předejít vhodnou sportovní výbavou, ale také fyzickou a psychickou připraveností. Což neznamená jen se před každou sportovní aktivitou protáhnout, ale pracovat na své fyzické kondici v průběhu celého roku a v případě zkoušení nové sportovní činnosti nepřeceňovat své síly.“

 

A jak postupovat, pokud se přihodí úraz? Pokud již byl pacient ošetřen v chirurgické ambulanci a potřebuje péči fyzioterapeuta je možno objednat se telefonicky + 420 323 627 505 nebo přijít osobně se žádankou na recepci rehabilitace Nemocnice AGEL Říčany. Termín pak pacient dostává dle aktuální naplněnosti. Akutní případy mají přednost.

 

„V zimním období také častěji přichází klienti s bolestí kloubů. Bohužel se stává, že často jde o  o probíhající onemocnění -  osteoporózu (řídnutí kostí), artritidu, artrózu nebo revma, a tedy pacienti přicházejí již s velkou bolestí. V případě, že se podaří nemoc odhalit v počátku, lze v dnešní době u hodně případů poměrně dobře zamezit jejímu rozvoji. V našich ambulancích pro léčbu kostních a kloubních onemocnění využíváme například fokusovanou rázovou vlnu,“ říká fyzioterapeutka Lenka Ulom, DiS. a dodává: „před vznikem těchto onemocnění pomáhá zdravý životní styl, pravidelný pohyb vhodně zvolený k typu onemocnění a pestrá strava především rostlinného původu. Pomoci mohou také kloubní preparáty.“ Fyzioterapeut může doporučit konkrétní cviky a nastavit režimová opatření. Důležité je v tomto případě nezavrhnout veškerý pohyb z důvodu bolesti. Pomoci může plavání nebo cvičení vleže na zádech. Je nutné zachovat rozsah pohybu v kloubu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: