Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Za bolestí kloubů může stát artritida

12.10.2023

Okolí kloubu horké na dotek nebo kloub, který rudne a otéká. Příčinou může být artritida. Často postihuje klouby rukou, kolene a kyčle.

„Artritida je zánětlivé onemocnění, které se projevuje proteplením, zduřením kloubní výstelky, tvorbou kloubního výpotku a bolestí. Spektrum pacientů je široké, závisí na příčině, ale artritida může postihnout děti, dospělé i seniory. Příčiny onemocnění jsou v zásadě dvě. Zaprvé infekční, kdy zánět v kloubu je vyvolán bakterií. Druhou příčinou je, že dojde k zánětu kloubu na podkladě autoimunitní reakce, poté hovoříme o různých formách revmatoidních artritid“, doplňuje lékař Nemocnice AGEL Říčany, MUDr. Jan Ježek.

 

Jak se nejčastěji onemocnění projevuje? „Typickými lokalitami pro infekční artritidu jsou kloub kyčelní a kolenní. Autoimunitní artritidy se nejčastěji zprvu projevují na drobných kloubech rukou. Ale artritida může postihnout jakýkoliv kloub v těle,“ dodává MUDr. Ježek.

„Léčba závisí na příčině artritidy. U infekčních je nutno podávat vysoké dávky antibiotik ideálně podle citlivosti bakterie, nezřídka je nutné kloub chirurgicky zrevidovat a vyčistit. U autoimunitních artritid je léčba nastavena revmatologem, existuje široké spektrum preparátů ovlivňujících toto onemocnění,“ dodal lékař Nemocnice AGEL Říčany, MUDr. Jan Ježek.

 

Včasná diagnostika je i u tohoto onemocnění velmi důležitá. Při bolestech a otocích kloubů je proto vhodné co nejdříve navštívit svého lékaře, který buď stanoví diagnózu přímo, nebo vystaví žádanku na vyšetření u revmatologa.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: