Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Epidemiologická sestra jako školitelka i kontrolorka rizikových faktorů – Nemocnice AGEL Říčany představuje profesi, bez které se žádná nemocnice neobejde

6.10.2023

Její starostí není jen to, aby si zdravotníci myli správně ruce, ale zodpovídá za prevenci nákaz spojených se zdravotní péčí, řeší prevenci, je součástí týmu, který má za cíl omezování vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí u pacientů a profesionálních infekcí u zdravotnických i nezdravotnických pracovníků - Bc. Lucie Bustová.

„Moje role spočívá především v kontrole dodržování preventivních a hygienicko – epidemiologických opatření, prevence a kontroly infekcí, úzce spolupracuji s klinickými pracovišti. Musím zajistit jejich součinnost, s čímž souvisí především dodržování jednotlivých opatření na všech pracovištích. Není to jen problematika hygienické dezinfekce rukou a izolačních režimů, ale také pomoc při zajištění izolací pacientů,“  říká Bc. Lucie Bustová. Epidemiologická sestra má mimo jiné na starosti také kontrolu úklidu, nemocniční prádlo, sledování míry nemocničních nákaz nebo kvalitu pracovního prostředí pro zaměstnance. Epidemiologická sestra vypracovává také vnitřní předpisy ve zdravotnickém zařízení. Co to znamená konkrétně?  „Koordinuji program nemocnice ke snížení rizika infekcí spojených se zdravotní péčí a jejich průběžné hodnocení jako indikátoru kvality, také mám na starosti uplatňování dekontaminačních, dezinfekčních a sterilizačních postupů v souladu s platnými předpisy,“ upřesňuje Bc. Bustová.

K  práci epidemiologické sestry je zapotřebí mít odbornou způsobilost k výkonu povolání Všeobecné sestry, certifikovaný kurz v prevenci a kontrole infekcí ve zdravotnictví nebo odbornou způsobilost k výkonu povolání Asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví.

A je epidemiologická sestra doma s ohledem na mytí rukou přísnější i na svou vlastní rodinu? „Mám doma dvě starší a dvě menší děti. Nemyslím si, že bych byla doma přísnější. U dětí je dobré podpořit přirozený rozvoj imunity, a pokud jsou špinavé třeba od hlíny, písku nebo se mazlí se zvířaty, tak to nějak zvlášť neřeším. Od malička je samozřejmě učím zásadám hygieny, ale jak říkala moje babička, nic se nemá přehánět,“ usmívá se epidemiologická sestra Nemocnice AGEL Říčany Bc. Lucie Bustová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: