Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Špatně vybraný batoh může školákovi zadělat na zdravotní problémy stejně jako přezůvky z loňského roku. Jak vybrat dítěti výbavu radí fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Říčany

23.8.2023

Výběr prvního školního batohu je velkou událostí pro každé dítě. Na co se zaměřit, aby dítěti taška dobře seděla a sloužila co nejlépe? Fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Říčany Veronika Juzlová připravila pro rodiče žáků navštěvujících základní školu několik doporučení.

 „Dítě před nákupem školní aktovky nebo batohu zvažte a změřte. Pokud to je možné, zjistěte si, kolik učebnic přibližně každý den bude vaše dítě nosit a od toho se odvíjí i velikost batohu. Pokud již máte koupený například svačinový box nebo láhev, vezměte si je na nákup s sebou. V neposlední řadě se musí taška dítěti líbit, proto si ideálně předem ujasněte, ze kterých požadavků případně můžete slevit,“ říká Veronika Juzlová.

 

A co má tedy školní batoh splňovat? Dostačující objem batohu se pohybuje obvykle okolo 20 litrů. Pro nejmenší školáky by taška i s učebnicemi neměla vážit více než 10-15 % hmotnosti dítěte. Lehčí batohy ale často nemají pevné dno a zádový systém, tedy i špatně drží tvar. Základem je pevný zádový systém, který dítě nikde nesmí tlačit nebo se prohýbat. Příjemným doplňkem je možnost úpravy batohu podle výšky dítěte. Zde rada Veroniky Juzlové zní: „Pro drobnější děti volte odlehčené batohy, například s nafukovacím zádovým systémem. A co se týče velikosti, batoh by nikdy neměl dítě omezovat v pohybu. Proto se podívejte, zda pevná část batohu neodstává od těla a nepřesahuje nad ramena. Dále, zda dno končí v linii boků tak, aby taška při chůzi nenarážela dítěti do hýždí a zda může dítě volně pohybovat pažemi podél tašky“ a dodává: „Ramenní popruhy by měly být široké (cca 4 cm), polstrované, nastavitelné a nesmí se dítěti zařezávat do krku ani padat z ramen. Správné nasazení a rozložení váhy velmi usnadňuje polstrovaný bederní pás a také hrudní pás, který zabraňuje sklouzávání ramenních popruhů.“

 

Některé batohy disponují velkým množstvím kapes, které jsou však často pro děti nepřehledné a nemohou najít, kam si uložily své věci a vy pak na konci školního roku najdete mnohé poklady.  Naopak můžete ocenit, pokud k batohu je například již sáček na tělocvik, pasující box na svačinu nebo pláštěnka. Důležité reflexní prvky jsou v dnešní době standardem. Přívěsky, vyměnitelné obrázky na suchý zip nebo klíčenky jsou pak drobnosti, na které se mohou děti zaměřit. Rozhodně by však neměly být rozhodujícím faktorem pro koupi.

 

Další věcí, bez které se nástup do školy neobejde, jsou přezůvky. Jak zhodnotila jejich výběr fyzioterapeutka říčanské nemocnice? „Přezůvky ideálně vybírejte krátce před nástupem do školy a pravidelně během školního roku kontrolujte, zda dítěti stále sedí. Pomoci si můžete obkreslením nohy dítěte v zatížení a počítejte s nadměrkem cca 1 cm. Nejvhodnější jsou prodyšné boty z přírodních materiálů. Při výběru velikosti nekontrolujte jen délku, ale i šířku boty tak, aby poskytovala dostatek prostoru prstům a nestlačovala je.“ Obecným pravidlem je, že bota by měla být ohebná do všech směrů a okolo kotníku nesmí být ani příliš těsná, ani volná. Počítejte vždy s nošením na ponožku. Pro menší děti je vhodnější zapínání na suchý zip nebo gumička přes kotník.

 

S přípravou do školy vás může čekat i úprava pracovního prostředí doma. Základem by měla být polohovatelná židle a dostatečně velký pracovní stůl. Dnes jsou moderní polohovatelné stoly a židle, které přes velkou prvotní investici vydrží při správném výběru dítěti dlouhé roky. Ale bez problému si při dodržení základních pravidel vystačíte i s běžným nábytkem.

„Velmi důležitá je pevná opora chodidel o podlahu, ale využít můžete i stoličku. Dolní končetiny by měly být nastaveny tak, že: paty se nachází pod koleny, úhel mezi bércem a stehnem je cca 95°, sedák sahá do 2/3 stehen a úhel mezi stehny a trupem je také cca 95°. Nejčastější chyba je, že dítěti nohy visí ve vzduchu nebo je má naopak složené pod židlí. Sedák by měl být polstrovaný, ale zároveň dostatečně pevný. Pro první školní roky je vhodnější židle bez opěrek předloktí, aby dítě mělo prostor pro pohyb rukou. Ty by volně měly spočívat na pracovní desce a dítě by nemělo mít ramena vytažená k uším. Opěrka zad musí podepírat tělo, proto je vhodnější židle s nastavitelnou hloubkou sedu. Pokud máte možnost, náklon stolu volte mezi 5-20° dle aktivity, snížíte tak zátěž na krční páteř dítěte,“ doporučuje fyzioterapeutka paní Juzlová z Nemocnice AGEL Říčany.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: