Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

KOUSNUTÍ PSEM, ZLOMENINY I POPÁLENINY Z GRILU: CHIRURGICKÁ AMBULANCE ŘÍČANSKÉ NEMOCNICE JE VYTÍŽENÁ PACIENTY S LETNÍMI ÚRAZY

28.7.2023

Začátek letních prázdnin pro chirurgickou ambulanci Nemocnice AGEL Říčany představuje dvojnásobné vytížení oproti předcházejícím měsícům. Nejčastěji lékaři v tomto období ošetřují sportovní úrazy způsobené pádem z kola, z koně, ale také z elektrických koloběžek nebo in-line bruslí. Pozor by si měli lidé dávat také na kluzkých dlaždicích u bazénu nebo obecně na koupalištích. Bohužel nejsou lidé opatrní ani doma a chirurgové z říčanské nemocnice doporučují, aby se lidé měli na pozoru při kutilství, zahradničení, ale i při grilování.

Je to obecně známo, že v létě stoupá počet úrazů proti běžnému období až o desítky procent. Vedoucí lékař chirurgických ambulancí Nemocnice AGEL Říčany MUDr. Stanislav Černý říká: „Nejvíce k nám pacienti přicházejí s úrazy způsobenými sportovními nebo volnočasovými aktivitami. Obvykle jde o lehčí úrazy, jako jsou pohmožděniny, podvrtnutí, nekomplikované zlomeniny nebo popálení od domácích grilů. Setkáváme se i s vážnějšími úrazy, jako jsou úrazy hrudníku či břicha, komplikované zlomeniny horních i dolních končetin. Tyto úrazy vznikají například během adrenalinových sportů, ale i při pádu z kola, koloběžky, koně aj.

 

Opatrnost je na místě, ať už se lidé vydají kamkoli. Nejzávažnější úrazy, především poškození hlavy a páteře, jsou v letním období často spjaty s vodou. Jde o poranění a úrazy s těžkými následky způsobenými skokem do vody, potopením, ale také uklouznutím či upadnutím u bazénu nebo na tobogánech.

 

Úrazy v létě mohou být spojené také s grilováním či táboráky a nejsou neobvyklé ani úrazy související s přípravou topiva, tedy při práci se sekerou a jinými ostrými nástroji. Rady MUDr. Stanislava Černého pro letní sezónu zní: „Při zkoušení nové sportovní činnosti nepřeceňujte své síly, mějte správné vybavení a v neznámém prostředí buďte pozornější. A pokud je při vaší aktivitě doporučeno využití bezpečnostních prostředků, využijte je, i přesto že budete provádět sport, na který jste zvyklí, jako je například in-line bruslení. Helma nebo chrániče kolen vám pak mohou ušetřit několik týdnů starostí a třeba i život. Buďte navíc obezřetní při kontaktu s cizím psem, případně jinými zvířaty. V naší ambulanci se setkáváme kromě kousnutí psem také s poškrábáním kočkou nebo jinými domácími mazlíčky.

 

A jak postupovat, když už k úrazu dojde? Při závažnějším úrazu doma i v terénu je vhodné přivolat záchrannou službu, běžné povrchní úrazy je možné ošetřit roztokem Betadine, z obvazů použít běžné vybavení autolékárničky. „Při podezření na zlomeninu, což představuje otok, bolestivost, omezení hybnosti, nečekejte a dostavte se na ambulanci co nejdříve, protože eventuální napravení neboli repozice zlomeniny jde pak výrazně lépe než po několika hodinách či dokonce dnech. Při píchnutí vosou, včelou či jiným hmyzem, pokud není pacient alergik, zkontrolujte, že v ráně nezůstalo žihadlo a na postižené místo aplikujte např. Fenistil gel. Pokud se přidají obtíže jako ztížené dýchání, nevolnost či dezorientace, vyhledejte lékařskou pomoc,“ doporučuje MUDr. Černý a dodává, že u těžších úrazů se postupuje podle pravidla 5 T: ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti a transport. Ticho znamená, že by zraněný měl být přesunut na klidnější místo. Teplo značí položení zraněného na podložku a přikrytí. Tekutiny nepředstavují podávání pití, ale jen otírání rtů a obličeje vlhkým ubrouskem. „Bolest utišíte ošetřením ran, rozhodně sami nedávejte léky na bolest. Transport zajistíte tak, že zavoláte na číslo rychlé zdravotnické pomoci (155 nebo 112),“ uzavírá vedoucí lékař chirurgických ambulancí MUDr. Stanislav Černý.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: