Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Interní oddělení říčanské nemocnice cvičně zachvátil požár

14.4.2023

Během pátečního rána se několik desítek hasičů a zaměstnanců nemocnice zapojilo do taktického cvičení jednotek požární ochrany, kdy tématem cvičení byla likvidace požáru na chodbě interního oddělení, v prvním patře budovy B. Součástí hodinového zásahu byla evakuace osob z pavilonu, který postihl simulovaný požár.

Hlavním cílem cvičení byl reálný nácvik evakuace ohrožených pacientů a personálu, únikových cest a speciálních evakuačních plachet, které jsou součástí nemocničního lůžka. K navození dramatické situace pomohlo zakouření prostoru pomocí generátoru umělého kouře. Sloužící sestra, která požár odhalila, zavolala na recepci nemocnice, která v dané situaci slouží jako ohlašovna požáru a uvědomila Vedoucího požární ochrany a správce budov Nemocnice AGEL Říčany Michala Freunda. Recepce nemocnice ohlásila požár na tísňovou linku 112, popsala lokalizaci požáru, počet personálu i pacientů. Další činnosti v nemocnici pak probíhaly dle evakuačních plánů příslušných pracovišť.

Hasiči po příjezdu provedli v dýchací technice průzkum vnitřku budovy. Velitel zásahu obdržel všechny potřebné informace jako počet osob, které se nacházejí na lůžkovém interním oddělení nebo počet osob, které už se z řad personálu evakuovaly. Poté hasiči zlikvidovali požár na interním oddělení během několika minut vytvořením jednoho útočného proudu. Vše probíhalo v souběhu se záchranou a evakuací osob.

Jedním z pověřených pracovníků nemocnice, který se podílel na přípravě cvičení i participování při samotném zásahu, místopředseda představenstva nemocnice AGEL Říčany Bc. Lukáš Daněk, zhodnotil akci slovy: „Toto cvičení považuji za mimořádně přínosné. I vzhledem k nepříznivému počasí, které práci hasičů i pracovníků nemocnice komplikovalo, se podařilo simulovaný požár zlikvidovat a všech 15 figurantů, z nichž někteří hráli imobilní pacienty, bezpečně evakuovat. Poznatky z průběhu cvičení budou po vyhodnocení zapracovány a přispějí k vyšší bezpečnosti pacientů i zaměstnanců nemocnice v případě reálného zásahu.“

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: