Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Laboratoř Nemocnice AGEL Říčany získala prestižní certifikát WHO za LAMP testování COVID-19

16.1.2023

Prestižním certifikátem Světové zdravotnické organizace (WHO) se nově může pyšnit biochemická laboratoř Nemocnice AGEL Říčany. Certifikát získalo pracoviště za úspěšné statimové testování COVID-19 metodou LAMP, která je mimořádně rychlá a jednodušší než PCR metoda.

„Metoda LAMP se liší od PCR testů tím, že je rychlejší, a není k němu nutné vybavení na izolaci RNA. Díky metodě LAMP odpadá i izolace samotné RNA, takže pracujeme ihned s pacientským odběrem,“ vysvětluje odlišnost od běžně používaných testů Ing. Anna Zubová, odborný pracovník laboratoře Nemocnice AGEL Říčany.

LAMP testování se zároveň liší i v principu samotné analýzy, kdy se analýza provádí za konstantní teploty, kdežto PCR je založené na cyklech různých teplot. Pro LAMP testování je přitom stěžejní opravdu kvalitní výtěr z nosu. „Vzorek laboranti vyhodnotí do jedné hodiny od odběru. Na našem pracovišti můžeme naráz analyzovat až 48 vzorků, ale většinou analyzujeme vzorky po jednom podle vytíženosti interní ambulance,“ dodává Anna Zubová s tím, že tuto metodu využívala biochemická laboratoř Nemocnice AGEL Říčany od začátku roku 2022, kdy pro tento typ testování dostala povolení.

Na základě stovek úspěšně provedených testů pak laboratoř na začátku letošního roku obdržela i prestižní certifikát WHO, který je důkazem kvality i odbornosti prováděného testování. „Certifikátu si nesmírně vážíme a je pro nás skvělou zpětnou vazbou a důkazem toho, že svou práci děláme dobře,“ uzavírá RNDr. Jan Krajíček Ph.D., vedoucí laboratoře Nemocnice AGEL Říčany.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: