Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Nemocnice AGEL Říčany má novou nutriční terapeutku. Pacienty chce naučit, aby si svou stravu hlídali i po odchodu z nemocnice

25.5.2022

V posledních měsících zrealizovala Nemocnice AGEL Říčany celou řadu novinek, díky kterým se zde daří rozšiřovat spektrum nabízených služeb. Modernizací prošlo oddělení následné rehabilitační péče, došlo k otevření infuzní ambulance, pacientům také pomáhá nová nutriční terapeutka.

Konkrétně se její služby příznivě dotknou hospitalizovaných pacientů, kdy se bude odbornice zaměřovat na léčebnou výživu jako systém naplňování individuálních nutričních potřeb pacientů. „Při přijetí pacienta do nemocnice se vždy stanovuje přítomnost nutričního rizika nebo speciálních dietních potřeb. U pacientů v nutričním riziku nebo se speciálními dietními potřebami se pak provádí cílené vyšetření nutričního stavu, v jehož rámci se stanovuje stav tělesných zásob, přítomnost nutričně patologických stavů (malnutrice, podvýživa, křehkost, sarkopenie, nadváha, obezita a další), dále pak funkční zdatnost organismu, nutriční bilance a přítomnost onemocnění. Poté, na základě nutričního vyšetření, se stanovuje nutriční plán s vhodnou formou nutriční podpory,” vysvětluje Bc. Ellen Ondrová, nová nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany s tím, že mezi nejčastější formu nutriční podpory patří dietoterapie. „Jedná se o soubor diet daného zařízení, můžeme také říci dietní systém. Mezi další časté formy nutriční podpory patří umělá výživa neboli sipping nebo enterální a parenterální výživa,“ pokračuje.

Stanovení přítomnosti nutričního rizika nebo speciálních dietních potřeb pomůže, aby pacienti měli jídelníček šitý na míru jejich individuálním dietologickým a nutričním potřebám. Nutriční terapeutka Ondrová hned po svém nástupu absolvovala několik individuálních rozhovorů přímo s pacienty. „Cílem rozhovorů bylo, aby se na základě nutričního screeningu, který se dělá při příjmu každého pacienta, správně vyhodnotila celá nutriční anamnéza,” sděluje odbornice. Právě provést nutriční anamnézu, vyšetřit nutriční stav pacienta, navrhnout nutriční plán, spolupodílet se na jeho realizaci a edukovat pacienty v duchu jejich nutričních potřeb, patří mezi hlavní úkoly nutriční terapeutky.

Dietu na základě nutričních potřeb indikuje lékař. „Diety máme rozděleny na základní a speciální. Ty základní jsou určeny pro pacienty bez speciálních dietních potřeb a v říčanské nemocnici tvoří zhruba polovinu stravy hospitalizovaných pacientů. Speciální diety pak máme s upravenou texturou stravy například mletá nebo mixovaná, dieta šetřící, dieta s omezením tuků, dieta s omezením zbytků, dieta se sníženým obsahem bílkovin nebo dieta se sníženým obsahem energie. Ze speciálních diet je zde nejčastěji zastoupena dieta diabetická,” říká Bc. Ellen Ondrová, která je součástí nutričního týmu. Ten garantuje odbornou kvalitu nutriční péče ve zdravotnickém zařízení. Obvykle jej tvoří lékař nutricionista nebo lékař s funkční licencí České lékařské komory na umělou výživu a metabolickou péči, dále nutriční terapeut a všeobecná sestra.

Jaké jsou nyní cíle nové nutriční terapeutky v Nemocnici AGEL Říčany? „V současné chvíli je pro mě prioritou správně nastavit dietní systém, postarat se o pestřejší jídelníček pro pacienty například navýšením četnosti mléčných produktů. Mým důležitým úkolem bude také pravidelná edukace pacientů ohledně jejich specifických diet a usměrňování jejich stravovacích návyků, aby věděli, jak si svou stravu hlídat po jejich odchodu z nemocnice. Cílem celé nutriční péče je totiž udržení nebo zlepšení nutričního a funkčního stavu a v nejlepším případě zlepšení kvality života pacienta,” konstatuje Bc. Ellen Ondrová a směrem ke své profesi na závěr dodává: „Je to práce s lidmi a přitom je také kreativní. Navíc je naplňující. Když sleduji, jak i já mohu svým dílem přispět ke zlepšování zdravotního stavu pacientů, mám z toho vekou radost.”

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: