Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

O infuzní terapii je v Nemocnici AGEL Říčany zájem

4.2.2022

V Nemocnici AGEL Říčany došlo v posledním čtvrtletí roku 2021 k otevření Infuzní ambulance. Byla to reakce na stále větší poptávku veřejnosti po podpůrné léčbě. Infuze a infuzní terapie nabízí rychlé a efektivní doplnění vitamínů a dalších důležitých látek do těla v takovém poměru, které je tělo schopno zpracovat a efektivně zužitkovat. V říčanské nemocnici je však infuzní léčba zaměřena na léčbu bolestivých onemocnění pohybového aparátu.

Pro tuto léčbu se používá 250 ml infuze fyziologického roztoku a naordinovaných konkrétních léčiv, záleží však na zdravotním stavu pacienta. „Na léčbu svalové bolesti zad k nám pacienty posílají neurologové, ortopedi, případně obvodní lékaři. Pacienti indikovaní k infuzní léčbě procházejí vstupní kontrolou u internisty, jehož součástí je i měření fyziologických funkcí včetně EKG, s cílem zjištění přesné indikace, případně odhalení kontraindikací. Ještě je také důležité dodat, že den před tímto vyšetřením jde pacient na odběr krve a vyšetření moči,” upřesňuje Andrea Kopecká staniční sestra interních ambulancí Nemocnice AGEL Říčany.

O novou službu je v nemocnici velký zájem, denně ambulantní léčbu podstoupí v průměru 15 lidí. Infuzní terapie je početně limitovaná, ideální počet dávek vždy stanoví lékař. Obvykle klienti přichází jedenkrát denně, po dobu jednoho týdne. Vše závisí od stavu a účelu terapie. Pro větší pohodlí pacientů je možné si vybrat mezi sezením v křesle nebo ležením na nemocničním lůžku. Celý proces vykapání infuze zabere zhruba 40 minut. Využívají se dva způsoby aplikace infuze - do žíly přes křidélko nebo kanylou, kterou má pacient několik dnů, vždy v pátek je však kanyla vyjmuta. Po ukončení léčebného procesu, tedy po aplikaci všech naordinovaných infuzí, je nutné dodržet ještě alespoň dva dny klidový režim.

A jak vlastně infuze při léčbě bolesti zad pomáhá? „Vše je individuální a u každého pacienta aplikace infuze pomáhá jinak. Infuze může do jisté míry bolesti zad zmírnit a může pomoci i proti případnému zánětu. Často dochází k povolení svalových stahů, které zhoršovaly obtíže. Cílem léčby je zlepšení stavu pacienta, a to jak fyziologické tak po psychické stránce,“ objasňuje Andrea Kopecká s tím, že termín infuzní terapie se vždy zdravotníci snaží naplánovat podle přání pacienta.

Termíny jsou však z důvodu kapacity infuzního stacionáře omezené. Důležitou informací také je, že tato infuzní terapie je hrazena z veřejného pojištění.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: