Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

O PCR vyšetření ze slin je v Nemocnici AGEL Říčany velký zájem

17.8.2021

Neinvazivní PCR testy na zjištění přítomnost viru SARS-CoV-2 metodou odběru ze slin začali v nedávné době používat zdravotníci na odběrovém místě v Nemocnici AGEL Říčany. Tento bezbolestný způsob odběru se využívá jak pro preventivní testy, tak pro samoplátce i pro pacienty indikované lékařem. Vyhodnocení testů poté probíhá v laboratořích společnosti AGELLAB.

Vyhnout se nepříjemnému stěru z nosohltanu a absolvovat šetrný odběr ze slin. To byl hlavní důvod pana Jána absolvovat test společně s dcerou na odběrovém místě v říčanské nemocnici. „Vše proběhlo k naší spokojenosti. Myslel jsem, že budeme čekat ve frontě, ale bylo nás tu pouze pár. Asi je to proto, že se všichni objednáváme na určitý čas. Jsem rozhodně rád, že tento způsob odběru je možný. Odběr z nosohltanu nevyhovoval mně ani dceři,” řekl krátce po odběru.

U této metody se využívá malý trychtýř, který je připevněn na zkumavku a do něj musí testovaná osoba vyplivnou své sliny. Odebraný materiál zdravotníci poté pošlou do laboratoře, kde je test vyhodnocen. Cena odběru je pro samoplátce obdobná jako dříve při odběru z nosohltanu, tedy 814 korun.

„Před samotným odběrem se nesmí 30 minut pít, jíst, kouřit ani vyplachovat ústa,” upozorňuje vedoucí laboratoře Nemocnice AGEL Říčany RNDr. Jan Krajíček Ph.D.. Pracovníci odběrového místa k novince dodávají, že šetrnější způsob odběru si u nich pochvaluje většina osob, pouze pro některé menší děti není úplně jednoduché si pořádně odplivnout.

V současné době se počet těchto PCR testů pohybuje průměrně kolem 60 denně. „Za měsíc červenec jich bylo celkem přibližně 1300,” upřesnila provozní manažerka laboratoří Polikliniky AGEL Eliška Komárková. Velký zájem o tyto testy v říčanské nemocnici se daří uspokojit i díky tomu, že došlo k rozšíření pracovní doby odběrového místa i o neděli a ve všední dny se nově testuje i odpoledne. Současná rozšířená provozní doba je zatím v plánu pro prázdninové měsíce.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: