Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ 

Jsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 323 627 511

O nemocnici

Nemocnice AGEL Říčany v listopadu investovala 600 000 korun do obnovy rehabilitačních pomůcek a dalšího vybavení. Jednou z novinek je motomed

1.12.2021

Přestože musela Nemocnice AGEL Říčany v uplynulých měsících reagovat na aktuální vývoj koronavirové pandemie, nadále pokračovala v obměně rehabilitačních přístrojů a dalšího potřebného vybavení. Jen v listopadu se investice na pořízení nových přístrojů vyšplhala na částku 600 000 korun.

Fyzioterapeuti z oddělení následné rehabilitační péče v říčanské nemocnici při své každodenní práci s pacienty nově využívají například léčebný pohybový přístroj zvaný motomed. „Jedná se o motorem poháněný přístroj určený k pasivnímu, asistovanému i aktivnímu procvičování dolních i horních končetin. Má využití u řady neurologických a ortopedických onemocnění, u roztroušené sklerosy, po cévní mozkové příhodě, u pacientů s paraparesou, po úrazech mozku nebo náhradách kolenních kloubů,” vysvětluje staniční sestra rehabilitačního lůžkového oddělení Dana Najmonová.

Pohybová terapie motomed byla vyvinuta pro osoby s omezenou pohyblivostí a doplňuje fyzioterapeutická, ergoterapeutická a sportovní terapeutická opatření. Uživatelé mohou při tréninku sedět na vozíku nebo v křesle. Pravidelný trénink pomocí tohoto přístroje může znovu vytvářet základní dobrou kondici, udržovat ji a stupňovat. Pomáhá při slabých, případně skrytých zbytkových silách svalů, rozpozná v dolních i horních končetinách i minimální zbytkové síly svalů. A tak mohou být tyto zbytkové síly cíleně procvičovány a podporovány.

S klienty následné rehabilitační péče pomocí tohoto přístroje cvičí v Nemocnici AGEL Říčany fyzioterapeuti. „Jsem velmi ráda, že klienti mohou používat zcela nový přístroj, který má oproti starému řadu vylepšení jako velký barevný dotykový display (o velikosti 10,4 palců), na kterém si mohou snadno nastavit vizuál silnice, po které jedou nebo hrát jednoduché pohybové hry, které jsou zajímavou motivací k procvičování potřebných svalových partií. Skvělým pomocníkem je také monitoring cvičení, jehož výsledky lze přenést do počítače. A já oceňuji na přístroji kolečka, která usnadňují jeho transport,“ říká fyzioterapeut oddělení následné rehabilitační péče Mgr. Martina Tichá.

Pacientka hospitalizovaná již druhý týden na rehabilitačním lůžkovém oddělení, paní Taťána Růžičková sdělila, že ji pravidelné 30 minutové cvičení na motomedu baví - 20 minut procvičování nohou a dalších 10 minut rukou. Pravidelné cvičení na motomedu dokáže zlepšit nejenom déle trvající nadměrné napětí svalů, ale i bleskově vystřelující křeče. „Při křečích se pohyb přístroje zastaví a automaticky se obnoví v opačném směru. Tím dojde k uvolnění křeče a postupně i ke zmenšení frekvence spasmů. Díky motomedu je možné též protáhnout šlachy, snížit riziko atrofie nebo zlepšit střevní peristaltiku,” popisuje Jaroslav Holzhauser, který na lůžkovém oddělení rehabilitace motomed také obsluhuje.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: